In curand vom fi in plina sarbatoare de Craciun, asa ca este timpul sa finalizam cumparaturile si sa terminam de pus la punct meniurile de sarbatoare pe care le avem in fata.

Probabil ca ai deja sub control aperitivele, antreurile si felul principal, dar te-ai gandit si la desert? Sau ai uitat?

Dupa o cina de Craciun delicioasa amenajata intr-un decor autentic alaturi de bradul de Craciun, nu exista o placere mai buna pentru bolta palatina decat sa incheiem seara cu niste deserturi delicioase.

Un final pe care il asteapta invitatii tai si pe care il poti face cu mai putin efort decat crezi, urmand aceste retete simple de desert de Craciun.

Prajitura „Cusma lui Guguta”

Pentru reteta de prajitura Cusma lui Guguta avem nevoie de 10 clatite, pe care le coacem putin mai groase. Pentru umplutura poti folosi visine din compot, scurse foarte bine de suc. In crema se poate adauga si lapte condensat, pe care il poti pregati acasa. Va da un plus de cremozitate si aroma.

Pentru decor foloseste ciocolata data pe razatoare, ciocolata care poate fi amaruie sau cu lapte, in functie de preferintele tale. Cand prajitura e gata, se lasa cel putin 2 ore la frigider inainte de servire, ca sa se aseze crema. Din cantitatile enumerate mai jos, va iesi o prajitura destul de mare, suficienta pentru 10-12 portii.

Ingrediente pentru clatite:
•300g faina
•100g zahar
•miezul de la o pastaie de vanilie
•5 oua
•un varf de cutit praf de copt
•un praf sare
•500ml lapte
•Ulei pentru prajit

Ingrediente pentru crema:
•500g mascarpone
•400ml smantana lichida pentru frisca
•150g zahar pudra
•miezul de la o pastaie de vanilie

Ingrediente pentru umplutura si decor:
•2 borcane visine in sirop
•50g ciocolata amaruie

Pentru clatite batem ouale impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie. Turnam laptele in fir subtire, amestecand mereu. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o lasam sa se odihneasca 10-15 minute.

Prajim clatitele pe rand, in tigaia incinsa, unsa cu putin ulei. Lasam clatitele sa se raceasca inainte de a le umple. Pentru a nu se usca (nu le mai putem rula), le acoperim cu un servet umed.

Pentru crema amestecam mascarpone, zaharul pudra si miezul de la pastaia de vanilie, cu mixerul la viteza mare, pana nu se mai simte zaharul. Separat, batem smantana dulce pana obtinem o frisca ferma.

Citeste continuarea aici: Retete de prajituri pentru Craciun