Lipsa consultantei din partea cadrelor medicale imediat dupa nastere, atasarea gresita a bebelusului la san, lipsa unui sprijin emotional din partea familiei sunt doar cateva cauze care pot face alaptarea dificila sau chiar o pot compromite.

Alaptarea este un proces natural, dar multe mamici intampina cele mai multe probleme la inceput.

Chiar daca ai reusit sa alaptezi cu succes din prima clipa, pot sa apara uneori probleme pe parcurs, de aceea este bine sa acorzi o atentie sporita ingrijirii sanilor in perioada alaptarii.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai grija de sanatatea sanilor tai de la prima experienta in alaptare.

Igiena sanilor

O igiena corecta a sanilor te fereste de infectii cu stafilococi, streptococi, candida sau herpes. Micile iritatii pot sa devina rani deschise si deci o poarta de intrare a bacteriilor. Uneori chiar muscaturile bebelusului pot sa provoace rupturi ale pielii din jurul mamelonului.

Infectiile sunt periculoase atat pentru mama cat si pentru bebelus. Ele pot avea drept consecinta intreruperea alaptarii si deci scaderea lactatiei. Si tratamentele aplicate pot duce la intreruperea alaptarii de aceea este bine sa asiguram mereu o igiena corecta.

Tine cont de urmatoarele sfaturi legate de igiena

Spala sanii cu apa calda si sapun inainte de alaptare, dar si dupa, clatind foarte bine. Poti folosi si un amestec de apa cu otet (1 cana de apa, 1 lingurita de otet) pentru a sterge sanii.

Citeste continuarea articolului aici: Cum sa ai grija de sani in timpul alaptarii