Activarea neuronilor de recompensa duce la o degajare repetata a neurotransmitatorului dopamina. Aceasta activeaza circuitele cerebrale ce induc senzatia de dorinta…In cazul iubirii, ceea ce iti doresti cel mai mult este sa vezi persoana iubita.- Diane Kelly

Vom presupune, macar de dragul acestui articol, ca nu vi s-a intamplat ca persoana pe care ati iubit-o sa nu fi devenit aleasa.

Multe dintre persoanele care vor citi acest articol vor confirma ca un astfel de eveniment li s-a intamplat cel putin o data in viata lor.

Conceptul de baza pe care il veti vedea explicat in decursul acestui articol este: circuitul complicat – de multe ori, necunoscut – si incurcat al creierului creeaza sentimente complexe ce apar din orice si oricare situatii; fie ele pozitive sau negative.

Binenteles, aici includem si orice relatie esuata.

Motivatia din spatele acestui articol este de a explica fenomenele ce se desfasoara in creier in urma unei despartiri dureroase. Avantajele pe care le pot aduce astfel de informatii sunt bune de luat in seama deoarece veti reusi sa intelegeti mult mai bine neurocircuitele ce acompaniaza o astfel de separare greu de depasit.

Astfel, speram ca aceste cunostinte dobandite va vor ajuta sa intelegeti motivul aparitiei unor astfel de sentimente – si ce puteti face, ca fiinta rationala, pentru a vedea partea plina a paharului.

Oamenii sunt conceputi pentru a iubi

Este cineva care isi aminteste de reclama din anii 80’ „Acesta este creierul vostru sub influenta drogurilor?”. Respectiva reclama a reprezentat o portretizare (desi rudimentara) a fenomenelor ce apar in interiorul creierului afectat de consumul de droguri.

Chiar daca sustineti respectiva reclama sau nu, nu se poate sa ii contestam eficacitatea. In urma unor cercetari intense, Parteneriatul pentru O America Libera-de-Droguri a reprodus o versiune mai extrema a respectivei reclame, ducand la scaderea numarului de abuzuri de droguri.

Aparent, creierul uman reactioneaza in mod similar sub influenta dragostei. Conform publicatiei Psychology Today, „se poate ca iubirea sa fi fost cauza pentru mai multe batai in curtea scolii, certuri intre adulti si razboie in toata firea decat oricare alta combinatie de catalizatori – bani, alcool, droguri, politica, sport, etc.”

Mai exact, numeroasele efecte ale iubirii asupra creierului sunt izbitor de asemantoare cu cele produse de droguri. Precum drogurile pot induce un efect de stagnare asupra creierului uman, dragostea (in special cea profunda) poate avea aceleasi – daca nu accentuate- efecte neurologice.

Citeste continuarea articolului aici: Ce se intampla cu creierul in urma unei despartiri